Boken Kärnfrisk familj hjälper barn med autism

Min största aha-upplevelse när vi började läsa på om autism, kom när jag läste boken "Kärnfrisk familj- så gör du".

Boken är skriven av en helt vanlig familj som har en autistisk son som skulle läggas in på institution, men som idag tack vare en stor dietförändring, mår mycket bättre och går i vanlig skolklass. Det var ett riktigt uppvaknande.

Att våra vanliga välfärdssjukdomar kan lindras eller botas, bara vi lägger om kosten till något som hjälper kroppen och gör nytta för kroppen, istället för att proppa kroppen full med livsmedel som är fulla av tomma kolhydrater, artificiella konserveringsmedel och socker i allt från buljongtärningar till youghurt.

Ja, egentligen har vi den danska familjen Mauritson att tacka för att vi överhuvudtaget började titta på det här med alternativa vägar att förbättra livsvillkoren för vårat barn med (misstänkt) autismspektrumdiagnos och grav språkstörning.

Autistiska sonen mår bättre efter kostomläggning

Vi såg ett nyhetsinslag med familjen som lade om sin kost och vann hälsan på köpet för hela familjen.

Familjen Mauritson har idag en svensk hemsida och boken finns att köpa hos Adlibris.

Boken har gjort försäljningssuccé i de nordiska länderna.

Sojamjölk rekommenderas inte

Vi vill gärna poängtera att det i boken rekommenderas exempelvis mandelmjölk och sojamjölk som ska kompensera för komjölksbortfallet.

Från flera håll, däribland en dietist,  har jag hört att det inte är klokt att ge små barn soja i någon större mängd, då sojabönan dels påverkar den hormonella balansen och är kraftigt allergent (en sojaallergi kan få allvarliga konsekvenser i dieten, då i stort sett alla färdigprodukter innehåller sojalecitin till exempel.)

Vi väljer därför att ge ren havremjölk istället, vi har också blivit rekommenderade att använda kokosmjölk. Rismjölk kan vara ett alternativ för några. 

Nyligen har vi läst att rismjölk innehåller små mängder arsenik (vilket är ett starkt gift) då jordmånen i Asien, där riset brukas innehåller höga halter arsenik. Detta tror man inte vara någon större fara i mindre doser, men används rismjölk uteslutande kan arsenikhalten i kroppen höjas något. 

Kom ihåg att alla barn är olika och kosten ska vara anpassad för just dem!

 Flickan på bilden har inget samband med denna sajt om autism

Loading

Kontakta oss