Att övergå till en mjölk- och glutenfri diet är en stor förändring i de flesta svenska familjer.

Vi vill här dela med oss av tips och förklaringar för att underlätta förändringen- för det är dieten som gjort den största förändringen i vårt barns beteende, så det är absolut värt det!

Gluten Celiaki- bloggen kan du läsa om en korsreaktion mot gluten

Kroppens antikroppar kan reagera på andra proteiner än de du är intolerant mot.
Ibland räcker det inte att ta bort bara gluten, kroppen kan reagera precis lika starkt mot:

  • mjölk
  • grönsaker med lektin: tomat, paprika, aubergine, potatis
  • karragenan (förtjockningsmedel från röda alger)
  • äpple, körsbär, plommon och nötter kan du börja reagera på när tarmen läkt efter en glutenfri kost.

Många är de hälso- och kostexperter som har börjat uppmärksamma gluten inverkan på vår hälsa, bland annat Karl Hulthén, Zarah Öberg, Neuropedagogen samt ett flertal författare.

Karl Hulthén- expert för SvD-bilagan "Sport & Hälsa" menar att ingen bör äta gluten. Med en magisterexamen i Biomedicin, borde han ju veta vad han pratar om...

Proteinet i gluten leder till att bilda gliadin och får tarmen att börja läcka skriver Karl Hulthén i ett blogginlägg och menar att gluten är farligt för tarmen då det leder till långsiktiga problem och inflammationer hos oss människor.
Vi har redan tidigare konstaterat att barn med autism är extra känsliga för proteinet i vete, men vi bör ta till oss budskapet allihop. 

Neuropedagogen har kämpat i femton års tid mot doktorer och läkemedelsbranschen för att övertyga om att barn med autism mår så mycket bättre på en diet utan mjölk, gluten och socker.

Man har fnyst åt hennes teorier om att kosten påverkar barn med autism och man har hotat henne att bli avskedad om hon skulle berätta det för patienterna. 

Flickan på bilden har inget samband med denna sajt om autism

Loading

Kontakta oss