Försök att äta så rena råvaror som möjligt, fria från färgämnen och e-nummer såsom syntetiskt framställda konserveringsmedel, aromämnen, surhetsreglerande ämnen och klumpförebyggande medel.

En bok som inspirerat oss mycket är den här prisvärda pocketboken "Äkta Vara: guiden till oförfalskad mat" av Mats- Eric Nilsson.

På Adlibris hemsida kan man läsa följande stycke: "Rikt på tillsatser men fattigt på råvaror. Men vad ska man då äta, är den givna följdfrågan. Och hur hittar man de genuina och oförfalskade livsmedlen? Vad döljer sig i burkarna med barnmat? Hur får laxen och oliverna sin färg? Varifrån kommer gräddfilsmaken i chipsen? I sin nya bok bjuder Mats-Eric Nilsson på rader av nya avslöjanden, men tipsar samtidigt om en mängd goda alternativ. Äkta vara är en detaljerad genomgång av 150 livsmedel och förhoppningen är att den ska få följa med sina läsare ända in i butiken."

Det börjar finnas ett utbud av livsmedel som är färgade med extrakt från frukt och bär.

Här hittar du livsmedelsverkets nyckel för alla E-nummer. Försök undvika så många som möjligt av dem genom att inte laga halvfabrikat och sammansatta produkter.

Det finns totalt 10 s k Azofärger som är godkända inom EU för livsmedelsfärgning, vilket vissa menar är direkt olämpligt för barn då det kan skapa överkänslighetsreaktioner samt hyperaktivitet. Azofärgämne kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t. ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Dessa färger var förbjudna innan Sverige gick med i EU, men då vi ingår i EU måste produkter med dessa färgämnen få finnas i butikerna. 


Här är hela listan av Azofärger, som bör undvikas:
E 102 Tartrazin

E 110 Para-orange, Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S

E 122 Azorubin, karmosin

E 123 Amarant

E 124 Nykockin

E 129 Allurarött AC

E 151 Briljantsvart BN, svart PN

E 154 Brun FK

E 155 Brun HT

E 180 Litolrubin BK

Vidare finns det så många olika E-nummer alla bör undvikas.

 

Har ditt barn höga halter av aluminium? Se upp med E 173.

Varför får man överhuvudtaget tillsätta aluminium i livsmedel, vad gör det för nytta?

E 173 - Aluminium (färgämne)

FUNKTION

Färgämne som ger silvergrå kulör.

FRAMSTÄLLNING

Utvinns ur olika mineraler, främst bauxit.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används till överdraget på visst sockergodis,som används som dekorationer.

KÄNDA HÄLSORISKER

Aluminium som upptagits i kroppen kan vara svårt att bli av med hospersoner med skadade njurar eller njurproblem.

E-NUMMERNYCKEL

Information hämtad från Äkta Vara

Färgämnen

E 100 Kurkumin (gul). Extraheras ur roten av växten Curcuma longa, som i mald form kallas gurkmeja.

E 101 Riboflavin, riboflavin-5'-fosfat (gul). Oftast syntetiskt framställt. Riboflavin är detsamma som vitamin B2 och förekommer naturligt i lever, ägg, mjölk, grönsaker och jäst.

E 102 Tartrazin (gul) Syntetiskt. Misstänks kunna orsaka överkänslighetsreaktioner och tillsammans
med andra tillsatser hyperaktivitet hos barn

E 104 Kinolingult. Syntetiskt framställt. Misstänks kunna orsaka överkänslighetsreaktioner och tillsammans
med andra tillsatser hyperaktivitet hos barn.

E 110 Para-orange. Azofärg. 

E 120 Karmin, karminsyra (röd). Extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen.Kan ge allergiska reaktioner. 

E 122 Azorubin, karmosin (röd) Azofärg. 

E 123 Amarant (röd-brun). Azofärg. 

E 124 Nykockin (röd). Azofärg. 

E 127 Erytrosin (röd). Syntetiskt framställt. Misstänks kunna vara cancerframkallande.

E 129 Allurarött AC. Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet

E 131 Patentblått V. Syntetiskt framställt. Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.

E 132 Indigotin, indigokarmin (blå). Kan orsaka allergiska reaktioner som klåda och andningssvårigheter.

E 133 Briljantblått FCF. Kan orsaka allergiska reaktioner.

E 140 Klorofyller, klorofylliner (grön). Extrakt från gröna blad,bl. a. gräs och luzern

E 141 Klorofyllkopparkomplex, klorofyllinkopparkomplex (blå-svart). Framställs från klorofyll, vilket har extraherats från gröna blad, bl. a. gräs och luzern. En  del av det naturliga magnesiuminnehållet i klorofyllen har ersatts av koppar för att göra färgämnet mer stabilt. Tex i konserverade grönsaker. 

E 142 Grön S. Syntetiskt framställt. Används i t. ex. konserverade ärtor och läskedrycker

E 150 a Sockerkulör (brun). Framställs genom upphettning av socker.

E 150 b Sockerkulör, kaustiksulfitprocessen. Framställs genom upphettning av socker, vid en kemisk process.

E 150 c Sockerkulör, ammoniakprocessen. Framställs genom upphettning av socker med tillsats av ammoniak eller ammoniumsalter.

E 150 d Sockerkulör, ammoniaksulfitprocessen. Framställs genom upphettning av socker med tillsats av svaveldioxid eller sulfiter. Kan orsaka matsmältningsproblem.

E 151 Briljantsvart BN, svart PN. Syntetiskt. Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Är förbjudet i flera länder. Fick i Sverige före EU-inträdet endast användas i stenbitsrom

E 153 Vegetabiliskt kol, Carbo medicinalis. Framställs genom förkolning av växtråvaror.

E 154 Brun FK. Syntetiskt framställt. Används i viss rökt fisk mm. Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet. Förbjudet i bl. a. Australien och Nya Zeeland.

E 155 Brun HT. Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, t.ex. astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet. Tex i kakor med chokladsmak. 

E 160 a Karotener, betakaroten (gul-orange). Oftast syntetiskt framställt men kan också extraheras ur t. ex. morötter och gröna bladgrönsaker. Kallas också provitamin A.

E 160 b Annattoextrakt, bixin, norbixin (gul-orange). Extraheras ur frukten från den tropiska busken Bixa orellana. Färgen kommer från karotenoiderna bixin och norbixin

E 160 c Paprikaoleoresin, kapsantin, kapsorubin(gul-orange). Extraheras ur paprika med hjälp av olika lösningsmedel

E 160 d Lycopen (gul). Framställs ur tomater.

E 160 e Beta-apo-8'-karotenal (orange-röd).  Syntetiskt framställt. 

E 160 f Beta-apo-8'-karotensyraetylester(gul-orange). Syntetiskt framställt, men förekommer även naturligt.

E 161 b Lutein (gul-orange). Framställs ur växterna luzern eller tagetes. Är det vanligast förekommande färgämnet i naturen.

E 161 g Kantaxantin (röd). Syntetiskt framställt. Kan påverka mörkerseendet. Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.

E 162 Rödbetsrött. Extrakt från rödbetor.

E 163 Antocyaner (röd-blå). Extraheras från växtdelar framför allt druvskal och svarta vinbär.

E 170 Kalciumkarbonat (vit). Förekommer naturligt i bl. a. kalksten och krita.

E 171 Titandioxid (vit). Framställs ur titanhaltiga mineraler. Vissa menar att ämnet är cancerframkallande. 

E 172 Järnoxider och järnhydroxider (gul, rödbrun, svart). Syntetiskt från järn, men förekommer naturligt i olika mineraler.

E 173 Aluminium. Aluminium som upptagits i kroppen kan vara svårt att bli av med hospersoner med skadade njurar eller njurproblem.

E 174 Silver. Utvinns ur olika mineraler

E 175 Guld. Finns i ren form i naturen.

E 180 Litolrubin BK (röd). Azofärgämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Var förbjudeti Sverige före EU-inträdet. Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.

Flickan på bilden har inget samband med denna sajt om autism

Loading

Kontakta oss