Hos en del autistiska barn har man upptäckt att de inte tillgodogör sig vissa vitaminer, såsom en speciell sträng av B12 vitamin, pga dåligt upptag i tarmen då de kan ha läckande tarm eller glutenintolerans som inte är behandlad. 

Den del av kroppens celler som är programmerad att upptäcka att kroppen fått i sig B12 vitaminer via kosten fungerar inte.

Barnen äter B-vitaminrika grönsaker men receptorerna upptäcker detta inte. Där ligger B-vitaminet  i blodomloppet och skvalpar, väntar på att få komma till kroppens celler, men det är ingen som kommer till undsättning för vidare transport till cellerna.

B-vitaminbrist syns inte i blodprov

Tar doktorn ett blodprov för att se om det råder b-vitaminbrist, kommer de att i sina resultat kunna utläsa att barnet har normala eller till och med höga värden av B-vitamin i blodet (alltså inte i cellerna, där de gör nytta). Blodprov mäter ju vad som finns i blodet. I USA har man kommit längre med teorier kring vitaminets väg till cellerna och där kan man göra en analys av om det råder vitaminbrist i cellen.

Symtom vid brist på vitamin B12

netdoktors hemsida, kan man bland annat läsa att symtomen vid brist på vitamin B12 kommer smygande med trötthet, svaghet och yrsel.

Det står också att vitaminet är viktigt för nervsystemet och kan ge påverkan såsom försämrad känsel, nedsatt vibrationssinne, stickningar och pirrande i händer och fötter.

Man kan också få svårigheter med gång och balans, samt psykiska symtom såsom försämrat minne, depression och demens. Mag-tarm besvär såsom röd, irriterad tunga samt illamående, matleda och diarré kan förekomma. 
vårdguiden 1177.se hemsida, som skapas av Landstinget, står liknande information. Här berättas det att en brist på proteinet intrinsic factor IF som gör att vitamin B12 kan tas upp från maten. 

Orsaken till denna brist, står det,  är en form av inflammation i magsäckens slemhinna där proteinet ska bildas, inflammationen har man ofta haft under en lång tid vilket gör att immunförsvaret attackerar de körtlar som producerar saltsyra i magsäcken.

Det blir en så kallad autoimmun reaktion och om detta pågår under lång tid slutar de flesta av körtlarna att fungera.

Denna fakta från två seriösa landstingswebbsajter gör att vi känner ännu mer att vitamin B12 och en läkt tarm  är rätt väg att gå för oss som har barn med autism. 

B12, B6 och Folsyra samverkar

När kroppen ska bilda metylgrupper samverkar vitamin B12, vitamin B6 och folat (folsyra). Metylgrupper kan ses som viktiga byggstenar vid tillverkning av andra ämnen överallt i kroppen, inte minst i hjärnan, där de medverkar vid tillverkning av olika signalämnen som hjärnans celler använder för att få kontakt med varandra.

Metylgrupperna behövs vid framställning av lecitin (fettämne i cellernas membran för bästa funktion) samt för att bilda kreatin som ger våra muskler snabb energi. 
Läs mer på www.b-vitaminbrist.se  

Flickan på bilden har inget samband med denna sajt om autism

Loading

Kontakta oss