Hur är det när barnet har en sensorisk störning?

Viktigt är att påpeka att alla dessa dysfunktioner (listas med symtom nedan) som barn med autism kan ha mer eller mindre av, bör kontrolleras innan man avfärdar eventuella biologiska sjukdomar som kan spela in.

Har ni testat barnets hörsel? Har ni testat barnets syn? Har ni kontrollerat magbesvär med en tarmspecialist? 

För övrigt tycker vi att den sista punkten: Svårigheter med intern regulation verkligen borde kollas upp om ni upplever liknande symptom.
Om barnet inte kan reglera sin kroppstemperatur, om hjärtat rusar eller andningen är för snabb- gör något åt det!

Magproblem

Ja det är vanligt att barn med autism har kronisk förstoppning eller diarreer som varar i åratal, men det är inte okej att avfärda detta.

Detta borde vårdgivarna ta tag i istället för att säga att det är vanligt. Även om man har ett neuropsykiatriskt funktionshinder ska man inte stå ut med tarminflammationer för att det är vanligt.

Vi brukar säga såhär: "Ja, han har autism. MEN han kan också bryta benet, behöva glasögon eller få tarminflammationer eller behöva operera bort blindtarmen, precis som ALLA andra". Bara för att man har en diagnos, blir man ju inte immun mot andra sjukdomar, så acceptera inte att ditt barn går med magsmärta och avföringsproblem, bara för att det är vanligt. Det är som om man skulle säga till en vuxen; ja det är vanligt med gallsten hos äldre människor. Och sen inte göra något mer åt det... 

 Många (alla?) av dessa dysfunktioner har sin grund i en biologisk obalans som du kan få hjälp med att behandla för att barnet ska må bättre. På denna hemsida finns en hel del att läsa. Ibland finns det vissa mineralobalanser i kroppen, som lätt kan avhjälpa vissa av symtomen.

Information om Sensory Processing Disorder, vet ej vad det heter på svenska, har vi hittat här och översatt delar: http://www.sensory-processing-disorder.com/sensory-processing-disorder-checklist.html

Taktil dysfunktion

Hypersensitiv mot beröring

 När barnet inte vill ha klädlappar i nacken, inte står ut med sand eller kladdig mat på händerna, inte vill bli klippt för att det gör ont osv.

Hyposensitiv mot beröring

Ramlar och slår sig, men gråter inte, gör illa sig själv genom att bita eller slå i huvudet, gör illa andra barn när man leker, gillar att känna på texturer på mattor, väggar osv.

Försämrad taktil perception

svårt med finmotorik (knäppa knappar, använda sax eller kritor), stoppar in saker i munnen för att undersöka dem, rädd för mörker.

Vestibular dyfunktion (rörelser i innerörat)

Hypersensitiv mot rörelser

Gillar inte rörelser (gungor, hiss, rutschkana), rädd för höjder.

Hyposensitiv mot rörelser

Kan inte sitta still , snurrar runt mycket, hoppar, står på huvudet, söker äventyr.

Försämrad muskelspänning/koordination

slappa muskler, ligger ner och leker, blir lätt trött, kan inte ta emot sig om ramlar, kröp inte som barn, verkar klumpig.

Proprioceptiv dysfunktion
(input från muskler och leder kring kroppsposition, vikt, tryck)

Söker sensoriska upplevelser

stampar fötter när han går, gillar att ha åtsittande kläder, brottas gärna, slår eller bumpar i andra barn, tuggar på pennor eller tröjor.

Svårigheter med muskelkontroll

svårt att veta hur hårt eller löst man trycker med pennan när man skriver, har ofta sönder saker, gör allt med mycket kraft, leker med djur för hårdhänt så de gör illa sig.

Auditativ dysfunktion (hörsel)

Hypersensitiv mot ljud

rädd för spolande toaletter, dammsugare, distraherad av brummande ljud från frysar eller sådant andra inte skulle tänka på , håller för öronen vid oväntade eller höga ljud.

Hyposensitiv mot ljud

verkar inte reagera på sitt namn, gör oväsen för oväsendets skull, lyssnar på hög volym på tv.

Oral dysfunktion (munnen)

Hypersensitiv

kräsen med mat (begränsad repertoar av favoritmat, vill inte prova nytt), kanske bara gillar mjuk mat och får kvävningskänsla när maten tuggas och sväljs, gillar mat som inte smakar så mycket (inga krydor, salt, söt).

Hyposensitiv

smakar och slickar på oätbara objekt (handtag, väggar osv), gillar riktigt smakrik mat, dräglar mycket, tuggar på händer, hår eller kläder, stoppar in saker i munnen hela tiden,

Olfaktorisk dysfunkion (lukt)

Hypersensitiv

reagerar på lukt som andra inte ens märker, vägrar äta något pga hur det luktar, mår illa av bajslukt eller svettlukt tex, irriterad på parfymdoft, vägrar leka i någons hus för att det luktar konstigt.

Hyposensitiv

märker inte när något luktar illa eller dricker saker som är farliga som har en stark doft som signalerar att det inte är drickbart (kemikaliska produkter tex), luktar på nya objekt.

Visuell dysfunktion (synen)

Hypersensitiv

får ont i huvudet och håller för ögonen i ljusa miljöer, har svårt att hålla ögonen fokuserade på en uppgift tillräckligt länge, distraheras av andra visuella intryck i rummet såsom rörelser, fönster, leksaker, gnuggar ögonen/har vattniga ögon eller får huvudvärk efter att ha läst eller tittat på tv, undviker ögonkontakt eller gillar att leka i mökret.

Hyposensitiv

ser inte skillnad på liknande bokstäver, svårt att urskilja en sak från en annan om det är många liknande i högar (pappershögar, klädhögar), har svårt se skillnad på färger former och storlekar, säger att de ser dubbelt, svårt med pussel, kan inte skilja på höger och vänster, svårt med avståndsbedömning och trampar fel i trappor,

Auditiv Språk störning

Kan inte lokalisera källan till ljudet, känner inte igen folks röst, hör inte skillnad på olika ljud som är liknande, svårt att filtrera ut andra ljud när man försöker lyssna till en person som pratar, blir störd av plötsliga, ljusa, höga eller metalliska ljud, svårt att ha fokus, förstå och komma ihåg vad som är sagt, behöver kanske fråga två gånger efter vägbeskrivning, svårt att klä sina ideer i ord, pratar ofta i mun eller om helt fel saker, svårt att läsa, svårt att artikluera och tala tydligt.

Social, emotionell, lek och självreglerande dysfunktion

Social störning

svårt att komma överrens med jämnåriga, leker själv med leksaker hellre än med andra, gör illa sig själv eller andra, försstår inte andra barns känslor, behov eller uppmaningar, söker inte kontakt med de de känner.

Känslomässig störning

svårt att acceptera rutinändringar (ger utbrott), blir frustrerad lätt, ofta impulsiv, funkar bäst i liten grupp, humöret ändras snabbt till utbrott, föredrar att leka utomhus, långt bort från gruppen eller bara observera, undviker ögonkontakt

Leksvårigheter

svårigheter med imitation, går omkring utan meningsfull lek eller upptäckande, behöver vuxen guidning för att leka, svårigheter att leka själv, leker repetetivt i timtal tex sätter upp leksaksbilar i rader, bygger torn, ser samma film om och om igen.

Svårigheter med självreglering

Irritabilitet och stökig som bäbis, kan inte lugna sig själv genom napp, gosedjur eller förälder, har svårt att gå från sömn till vakenhet utan stress, måste ha mycket hjälp vid insomnandet (klia ryggen, vagga, långa promenader eller åka bil).

Intern regulation

Blir snabbt varmare eller kallare än andra i samma miljö, verkar inte bli kall eller varm- har svårigheter att behålla kroppstemperatur. Svårigheter att gå från en temperatur till annan tex från kall vinterlek till varm inomhusmiljö. För snabb ellerl ångsam andning, puls som går upp eller ner för mycket, diarreer eller förstoppning, svårigheter med potträning (käner inte när blåsan är full), alltid eller aldig törstig, äter hela tiden eller aldrig hungrig (svårigheter att kontrollera hunger)

 


Flickan på bilden har inget samband med denna sajt om autism

Loading

Kontakta oss