Det återstår att se. Vi provar för närvarande en NIKKEN magnetmadrass med magnettäcke.

Har pratat med NIKKEN återförsäljare om dess förträfflighet vad gäller bättre sömn, bättre blodcirkulation och mer avslappnade muskler.

Sömnen har aldrig varit några problem för vårt autistiska barn, men vi vet att det finns många autistiska barn som har sömnproblem, som inte kan sova hela natten igenom utan vakar flera timmar varje natt. Eller kanske vaknar tidigt (typ inte vanligt tidigt, utan kl 04) och inte kan somna om.

En bra sömn är så viktig för alla i hela familjen. Har föräldrar eller barn sovit dåligt, finns inte förutsättningarna för att ha en aktiv dag med gott om energi och rätt inlärningsförutsättningar.

Blodcirkulationen i nacke och rygg tror vi kunde vara hjälpt av magnetmadrassen däremot, eftersom han titt som tätt verkar ha ont i nacken. Han hade torticollis som liten och vi har nog aldrig riktigt fått rätsida på det, trots kiropraktik.

Vi provar magnetmadrassen och rapporterar

Tänkte att vi lånar hem ett demo-set och provar, det kostar inget att prova och det kan ju inte skada.

Eftersom magnetmadrasserna är så himla dyra, så vill det till att man ska kunna se en påtaglig förbättring som inte hänger ihop med någon annan förändring, för att det ska vara värt det.

Återkommer om det dyker upp några förbättringar, det sägs att man ska kunna se skillnad på en vecka. Rapporterar nedan.

Utvärdering av NIKKEN magnetmadrass (sömn och ev förändrat beteende)

Första natten: Kudden var alltför hög, hur mycket fyllning vi än plockade bort (själva magnetbandet nedtill i nacken i kudden, var på gränsen för hög även för vuxna som gillar platta kuddar). Täcket var tungt och skönt, boade in sig som i en kokong med täcke över hela huvudet. Sov gott hela natten med undantag av att vara på väg ut ur sängen vid ett tillfälle (tror det var en livlig dröm).

Ovanligt! Notering (eftermiddag) Dansade med mamma och syskon och sade inte åt oss att vara tysta när vi sjöng högt. Lekte skeppsbrott med syskonet och härmade allt vi gjorde. Hade mycket överskottsenergi som skulle ut via svettigt hoppande i soffan. Tillfälle?

Andra natten: Somnade mycket snabbt, verkar som det är avslappnande att hamna i kokongen och under det tunga täcket. Kröp ur sängen vid flera tillfällen under natten och skulle sova i föräldrasängen istället. (Kanske behövdes en paus från magneterna?) Så något mer orolig sömn för oss föräldrar.

Ovanligt! Notering eftermiddag: Ville visa mig den automatiska tvåldispensern när jag kom och hämtade och sa Wow! Ville packa sin egen ryggsäck och stoppa in den i baksätet på bilen. Bad inte om att få sin iPad i bilen på väg hem. Visade vad som fanns i ryggsäcken till pappa när vi kom hem och var speciellt stolt över en teckning. Petade hela tiden mamma i sidan och ville att vi skulle dela det otroligt spännande som var på iPaden. Stod på en stol på kvällen och ropade på pappa och vinkade för att få uppmärksamhet för att pappa skulle ta emot när han hoppade ner.

Tredje natten: Tog längre tid att somna, ville inte ligga kvar i sängen. Somnade hos föräldrar. Sov sedan gott på magnetmadrassen fram till mitt i natten, då ville han ta en paus från magneterna och sov länge i föräldrasängen, men eftersom han inte är mycket för att sova tätt tätt intill så höll han på att ramla ur föräldrasängen.

Ovanlig notering! Eftermiddag. Bara det att det är massa ovanliga noteringar här, bevisar ju att något händer... Idag var dock den ovanliga noteringen att han inte villa lämna förskolan. Han blev jättearg och började slå på mamma för han ville fortsätta leka med det han gjorde på dagis. Inga förklaringar om att fortsätta leka imorgon eller att han skulle få sin ipad fungerade... Han grät i sin raseri och uppgivenhet vilket typ aldrig har hänt, men det är ju ett helt vanligt beteende hos ett litet barn.

Fjärde natten: Tog lång tid att somna, ungefär som vanligt, där han studsade fram och tillbaka mellan egna sängen och föräldrasängen. Sovit gott men kommit en stund och sovit i föräldrasängen. (Han sover aldrig i föräldrasängen annars, så det är ju ett tecken på att han tycker att magneterna är lite väl starka ).

Ovanlig notering kväll: Ville visa mig leksakerna han lekte med när jag hämtade honom.
Var ovanligt tålmodig när vi åt på en snabbmatsrestaurang, väntade snällt på maten, hämtade ballonger, och bara spanade in syskonet för att haka på vad än hon hittade på. Visade ballongerna och berättade hur många och vilka färger han hade till ett mindre barn på stället, sökte verkligen kontakt. Så gulligt.
Tjuvlyssnar på våra samtal, även om vi ännu inte riktat oss till honom, så gör han det vi pratar om så fort vi bara pratar om det: "Nä om vi skulle ta och ..." så vips är han där och grejar.
Fick hög feber på kvällen, vilket är ovanligt. Hos autistiska barn ska det ses som ett friskhetstecken, att immunförsvaret är igångsatt och rensar ut skräp ur systemet. Kan det månne ha startat en utrensning, eller är det bara tillfälligheter alltihopa?

Som sagt, för en madrass och täcke som kostar över 10 000 kr i inköp så vill det till att det är stoora förändringar eller förbättringar för att vi ska nappa på erbjudandet ;) I detta test är vi opartiska, det är ju vi själva som får ta dessa slantar från familjekassan om vi bedömer att madrassen gör sitt jobb. Men det kanske därför de känner att de kan låna ut madrassen, för att det så många som ser positiva hälsofördelar av den ? Hm, nu hamnade vi ju en svår sits. Hur mycket är hälsa värt? Är det förbättrad hälsa vi ser prov på?

Är det madrassens förtjänst, verkligen? Verkar vara ett helt annat tålamod. Sover han bättre, alltså längre tid i djupsömn under natten, eller känner han sig mindre stel i kroppen? Det är svårt att veta, eftersom vi inte kan föra så icke-konkreta samtal med en så liten... Bara för att man ligger still och sover hela natten, behöver ju faktiskt inte betyda att han har haft en god natts sömn under alla hans levnadsår. Kanske har han legat i drömsömn eller lätt sömn för länge och sällan fått den djupa sömnen där kroppen återhämtar sig? Är det vad som händer nu?

Femte natten och sjätte natten: Vi tog bort allt med magneter från sängen eftersom han var så sjuk. Hans immunförsvar jobbar ihärdigt, nu har han fått en förkylning där det rinner kraftigt i både ögon och näsa, vilket det ALDRIG brukar göra.
Pratar med återförsäljare som råder oss att ta bort täcket, men fortsätta med madrassen. Att det händer något är bara positivt! Det kan vara en utrensning, s k "healing crisis" där man upplever att man blir sämre, fast det är kroppen som fått ett hjälpmedel att fungera bättre på cellnivå.  

------------------------------------------------------------------

Två veckor efter att vi plockat bort magnetmadrassen, ser vi en stor skillnad. Bättre ögonkontakt, pratar mycket mer (på sitt eget sätt), svarar på frågor och tilltal, svarar även på indirekt tilltal, leker mer spontant, bättre fokus och koncentration speciellt på språkövningar. 

Dansandet och de fysiska framstegen har vi dock inte sett mycket av sen dess.

Kan det ha varit en rejäl utrensning av systemet som denna förkylning ledde till och kanske, kanske blev han av med virus eller tungmetaller?

Vi är fascinerade, helt klart, men som sagt, så är det en stor investering... 

RELATERAD ARTIKEL
Uppdatering Nikken magnetmadrass

 

 


Loading

Kontakta oss