Mamma berättar i TV4 om sitt autistiska barn som blivit bättre med en kostomläggningYes! Äntligen börjar man lyfta upp diskussionen med sambandet mellan kost och autism. Sambandet mellan tarmen och hjärnan! !

"Efter tio med Malou" på TV4 sände de igår ett studiosamtal där en svensk mamma skiftade diet till en glutenfri, mjölkfri diet. Detta hade vänt hela sonens tillvaro. Från att vara innesluten och inte uppfatta omvärlden, var han nu en nästan helt vanlig pojke sex år senare. Han började prata redan 3 veckor efter dietförändringen.

Med i programmet fanns Charlotte Erlanson-Albertsson professor i medicinsk- och fysiologisk kemi, samt barnneurologen Vivianne Nordin från Sacchska barnsjukhuset. 

Barnneurologen var  skeptisk förstås och tyckte det var synd att man i onödan styr om till  gluten- och mjökfritt om det inte behövs, då hon menade att föräldern berövar  barnet från att äta samma tårta som de andra  på kalaset, varpå mamman replikerar att hennes son inte ens kunde eller  ville  delta på kalasen innan hon ändrade diet. (Han var ju inte medveten om vad  som  skedde). Mamman tyckte, såklart, att det viktigaste var att sonen mådde bättre, inte att äta samma tårta.

Barnneurologen menade också att man måste testa om det finns överkänslighet, men det vi upptäckt när vi läst erfarenheter från USA, så finns inget tillförlitligt prov för dessa barn. Doktorn får sällan svaret att barnet är glutenallergiskt, eftersom det handlar om en tarm som inte fungerar som den ska, det är inte alltid IG-E finns i blodet, som är det de söker efter. Det finns inga vetenskapliga bevis, menar man.

En norsk forskare är också med i intervjun, Karl Reichelt från Rikshospitalet, som har gjort studier. Peptiderna i kosten påverkar hjärnan och det tar tid för synapserna, receptorerna i hjärnan att förändras, så man ska ge det tid. De barn som var med i studien hade fått resultat efter sexton veckor. Han säger också att inte alla  autistiska barn har nytta av dieten. Det är så individuellt, men helt klart är vissa barn mer känsliga för peptiderna i kosten.

Att prova en diet utan gluten och mjölk är inte farligt, menar de två forskarna. Det är bara här i Skandinavien som man äter  så mycket mjölk och veteprodukter, ute i i världen äter man inte alls lika mycket av dessa produkter och där har man inte allvarliga bristsjukdomar. Det är bara att se till att man får i sig kalcium, när man utesluter mjölken.

Barnneurologen håller med  om att läkarna ska se till varje barn individuellt, men erkänner samtidigt att det saknas resurser för att ta hand om alla autistiska barn. Det finns inte tillräckligt god tillgång till läkare för varje familj," men det är något vi jobbar med nu" (såå dåligt att det inte finns barnläkare så det räcker i Sverige).

Det finns en koppling mellan mage och hjärna och det är ingen svensk läkare som har förstått det, menar mamman och professorn håller med.

Intressant! Se här:
Sambandet mellan kost och autism


Loading

Kontakta oss