Vilka insatser har hjälpt vårt barn med autism? Idag mår han så mycket bättre än vad han gjorde för ett år sedan. Detta är vad vi har gjort och resultaten det har gett:

Glutenfri, mjölkfri kost.

Vi märkte genast att han "kom ut ur dimman". Han såg oss, barnen på dagis och fick en mycket bättre ögonkontakt.
I början var det såklart jobbigt med alla nya intryck, det blev en hel del knuffar och ångest. Han ville helst vara för sig själv på dagis och sprang till nästa rum om barnen kom in. Men sen har det bara blivit bättre och bättre. Han mår så bra på denna kostförändringen. Han började intressera sig för kommunikation och snappade upp de första teckenspråkstecknen. Han såg oss för första gången i ögonen och sökte mer kroppskontakt.
Vi har provat att återinföra komjölk med några droppar till frukost (tillsammans med TriEnza för att hjälpa till att bryta ner mjölkproteinet) vilket ledde till att han tappar en del ögonkontakt på bara några dagar.

Upptäcka och utesluta födoämnen som han är överkänslig mot (främst röda livsmedel)

Att äta paprika ledde till att det blev löst bajs. Att äta tomat ledde till eksem runt munnen ibland, men framförallt att maten kom ut obehandlad i andra änden, man kunde nästan se vad han ätit bara timmar innan, eftersom han bajsade 2- 5 ggr per dag. Ledde nog till näringsbrist och magont. Sen vi tog bort tomat har aptiten ökat och det ser ut som vikten också ökat. Bajset är processat och ser ut som vanligt brunt bajs! Jihoo! Tänk att man kan vara så glad över bajs...

Tillskott:

MethylB12-injektioner. Acetyl L- Carnitin.Omega 3-olja. Taurin.Vitaminer. Probiotika. LiverLife. D-vitamin

Sprutor med vitamin B12 har lett till en bättre balans, gladare, mer kommunikativt barn. Ibland kan vi låta det gå 4-5 dagar innan vi tar spruta, men väntar vi mer än så blir det några dagar med sämre humör och sämre balans. Han ramlar mer och är mer snubblig.
Omegaoljan skänker harmoni, utan utbrott.

Probiotika- goda magbakterier- har vi prövat många olika sorter. Man ska undvika dem med inosol i, och inte stå kvar på samma sort alltför länge. Undvik också de som har streptochocchus bakterien. Just nu har vi magbakterier Probiomax från Bio Gaia, som ska hjälpa vid magsjuka, men som verkar innehålla det som vårt barn med autism behöver.

LiverLife använder vi till att stärka levern.

D-vitamin får vi inte glömma i vårt solfattiga land. Finland har höjt den dagliga rekommendationen av D-vitamin och utökat D-vitamin rekommendationen till att gälla alla barn upp till 18 år. Men... Sverige och Livsmedelsverket avvaktar (som vanligt) tills de undersökt saken på nytt.

Övriga kosttillskott - ja, man märker att hans autism framträder mer de dagar vi missat något. Han är så glad, kommunikativ och kramig nuförtiden!

Bad med epsomsalt

Det sägs att epsomsalt/bittersalt med magnesium har en utrensande, avgiftande effekt genom huden. Vi har i några skedar i badet, eftersom det också ska ha en avslappnande effekt på musklerna och gör att man sover mer rofyllt. Också bra mot växtvärk. Speciellt viktigt då vi varit i simhallen och badat i klor, vilket inte är så nyttigt. Finns det saltvattensimhall där du bor, välj hellre det.  

Extra virgin kokosolja

Vi använder kokosolja (fast form i rumstemperatur) på smörgåsen innan vanliga mjölkfria margarinet.

Kokos har en hög halt av laurinsyra som är bra för att bekämpa candida svamp i magen. Måste vara kallpressad och ekologisk, för att vara hälsosam! 

Kamelmjölk mot virus och bakterier i magen

Vi håller just nu också på att titta närmare på kamelmjölk- hör och häpna- som kan hjälpa vid virus och bakterier i tarmfloran!

Tyvärr finns det ingen kamelfarm i Sverige som kan bjuda på färsk/fryst kamelmjölk som ska vara det bästa, utan man får importera (som vanligt).
Alla sätt är bra, förutom de dåliga :-)

Hur fungerar kosttillskotten?

Omega 3-olja

Varför omega-olja är viktigt för hjärnan har vi tidigare skrivit om i denna blogg.

Taurin

Vitamin B6, metionin och cystein behövs för att kroppen själv ska kunna tillverka taurin. Hjälper cellerna att bibehålla vatten- och saltkoncentrationen, så att cellerna kan fungera normalt.
Påverkar styrningen av flödet av positiva joner, speciellt kalcium, över cellmembranen. Fungerar som en antioxidant, skyddar celler från oxidation.
Fungerar som inhibitorisk transmittor i centrala nervsystemet, dvs att taurin modererar stimulering av nervceller i hjärnan.
På ren svenska: den kan släcka nervsignaler som inte behövs, och hjälper på så vis hjärnan att sortera bland alla nervsignaler för att bara de rätta ska komma fram.
Detta har också hjälpt till att få normal färg på bajset.

Vitamin MB12

Om hur Methyl B12 vitamin kan hjälpa barn med autism kan du läsa mer om här.

Acetyl L-Carnitine

Flera studier visar att carnitin spelar en viktig roll för att transportera fett, hjälpa till vid upptaget av kalcium, samt att bekämpa toxiner.


Loading

Kontakta oss